Toscana

Toscana 10 - 17 oktober 2021

Toscana har allt som en konstälskare, den historiskt intresserade och livsnjutaren kan tänka sig. Bedårande viner, konst, praktfulla historiska byggnader, och alltsammans inom det vackra toskanska landskapet med mjuka böljande kullar täckta av vinrankor, rosmarinbuskar, cypresser och olivträd.

De små städerna som klänger sig fast på kullarnas toppar verkar inte ha förändrats  mycket sen Rafael och Leonardo da Vinci gjorde sina berömda målningar. Vi stannar en natt i Pisa för att sedan fortsätta till kulturstaden San Gimignano. Vi bor två nätter på La Terre Rosse med lantligt boende omgivet av vinodlingar och olivlundar, och tre nätter lantligt nära den mytomspunna staden Montepulciano. Vi besöker världsarvsstäderna Pienza och Florens. Våra guider är Anna Rudh och Bo Högberg.

 

 

 

 

 

Program

Dag 1, 10 oktober:

På förmidagen tar vi bussen till Landvetter, Göteborg. Plandet lyfter kl. 14:00, och vi landar kl. 16:30 i staden Pisa. Italiensk buss hämtar upp oss på flygplatsen, och vi checkar in på Royal Victoria Hotel, Pisa, och dagen avslutas med gemensam middag. Bussresa ca 17 mil.

 

 

Dag 2, 11 oktober:

Efter frukost guidar oss Anna runt i den historiska staden och vi besöker bl. a. lutande tornet i Pisa. Vi äter lunch på egen hand. Sedan bär färden mot Le Terre Rosse strax utanför San Gimignano där vi ska bo två nätter. Efter en skön eftermiddag (med bad) står vår första italienska middag framdukad. Transport ca. 9 mil.

Dag 3, 12 oktober:

Efter frukost når vi inom fem minuter kulturstaden San Gimignano. Där känns det som om tiden stått stilla sedan 1300-talet. Vi insuper stadens unika atmosfär, äter lunch på egen hand och provar kanske deras "världsmästarglass". På hemvägen mot hotellet provas vin på vingården Il Palagetto. Middag på Le Terre Rosse. Transport ca. 1 mil.

Dag 4, 13 oktober:

Efter frukost når vi inom en timma den berömda medeltida staden Siena. Vi får tid att studera den välbevarade gotiska arkitekturen och äta lunch på valfritt ställe. Sen fortsätter vi mot sydost, och vi installerar oss lantligt på agro tourismo Il Greppo. Där väntar senare vinprovning av det ädla vinet Vino Nobile di Montepulciano som räknas som ett av Italiens bästa viner. Dagen avslutas med midag på Il Greppo. Transport ca. 11 mil.

Dag 5, 14 oktober:

Efter frukost bär färden av mot det mytomspunna Montepulciano, som är en pittoresk liten stad beläget 600 m.ö.h. med fantastisk vy över Toscanas  mjuka kullar. Här har många filminspelningar ägt rum, bl.a. "Under Toscanas sol". Vi äter egen lunch för att sedan återvända till Il Greppo för en stunds vila. Vi tar oss den kort sträckan till vingården St. Anna, och här är det mor och döttrar som regerar. Vi njuter av deras lantliga kök i kombination av gårdens viner.Transport ca. 6 mil.

Dag 6, 15 oktober.

Efter frukost far vi ut i det vackra landskapet Val dÒrcia som är klassat som italiensk världsarv. Vi når fram till staden Pienza som också har världsarvsstatus. Stadens berömmelse bygger på påven Pius II då han på 1400-talet lät bygga upp staden enligt dåtidens idealistiska stadsplanering. Vi äter där egen lunch för att sedan bege oss till Bango Vignoni, känd redan på romartiden som kurort. Här får vi möjlighet till ett varmt och skönt termalbad. Vi återvänder till Il Greppo där middag avslutas i deras lantliga miljö. Bussresa ca. 5 mil. 

Dag 7, 16 oktober:

Efter frukost lämnar vi Il Greppo och far norrut mot renässans staden Florens. Den är sedan 1982 uppsatt på Unescos världsarvslista. Staden  var under medeltiden renässansens och humanismens vagga och var då absolut ledande inom ekonomi, kost, vetenskap och arkitektur. Lokal guide visar oss runt till de mest betydande historiska platserna. Det blir gott om tid för egna strövtåg och  egen lunch. Framåt eftermiddag startar  färden mot Pisa för avskedsmiddag och övernattning.  Bussresa ca. 21 mil.

 

Dag 8, 17 oktober:

Efter frukost åker vi till flygplatsen i Pisa för incheckning och planet lyfter mot Landvetter kl. 11.00, och landar kl. 13.30. Där väntar Stenstorps Buss på att köra oss hem till Skaraborg, och vi bör vara tillbaka vid 16-tiden. Bussresa ca. 15 mil.

 

 

 

 

 

 

Resfakta

Pris: 15.900:-/person med del i dubbelrum, enkelrumstillägg, 1.800:-.

I priset ingår: Transfer Landvetter T/R, flygbiljett T/R, bussresa i modern helturistbuss i  Italien, sju övernattningar i dubbelrum med frukost på tre/fyrstjärniga hotell,  med halvpension exkl. dryck, tre vinprovningar, lokal guide i Florens, inträde till termalbad, samt Anna Rudhs och Bo Högbergs tjänster.

Valutakursen är satt utifrån 1 EUR = 10,20 SEK.

Sker valutaförändringar uppåt eller neråt kommer justering att ske. Den aktuella kursen fastställs en månad före avresa.

Enoteca Gärdstorp är ansvarig arrangör av denna resa och har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet