Toscana-Alsace

Toscana-Alsace 10 - 19 oktober 2021

Toscana har allt som en konstälskare, den historiskt intresserade och livsnjutaren kan tänka sig, bedårande viner, konst, praktfulla historiska byggnader.

 Toskanska landskapet med mjuka böljande kullar täckta av vinrankor, rosmarinbuskar, cypresser och olivträd.

De små städerna som klänger sig fast på kullarnas toppar verkar inte ha förändrats mycket sen Rafael och Leonardo da Vinci gjorde sina berömda målningar.

Vi stannar en natt i Pisa för att sedan fortsätta till kulturstaden San Gimignano. Vi bor två nätter på Le Terre Rosse med lantligt boende omgivet av vinodlingar och olivlundar, och två nätter lantligt nära den mytomspunna staden Montepulciano. På hemvägen stannar vi en natt i alperna inklämd mellan mäktiga alptoppar och där landskapet bjuder på fantastisk utsikt.

Det blir två nätter i pittoreska Alsace, som är en pärla i nordöstra Frankrike. Vi besöker den medeltida  vinbyn Equisheim där vi provar goda viner.

Guider på resan är Anna Rudh och Bo Högberg.

 

Program

Dag 1:

Efter lunch tar vi bussen till Landvetter, Göteborg och landar kl. 17.45 i staden Pisa.  Stenstorps Buss hämtar upp oss och vi checkar in på Royal Victoria Hotel,Pisa och dagen avslutas med gemensam middag. Transport ca. 17 mil.

Dag 2:

Efter frukost guidar oss Anna runt i den historiska staden och vi besöker bl. a. lutande tornet i Pisa. Sedan bär färden mot Le Terre Rosse strax utanför San Gimignano där vi ska bo två nätter. Efter en skön eftermiddag (med bad) står vår första italienska middag framdukad. Transport ca. 9 mil.

Dag 3:

Efter frukost når vi inom fem minuter kulturstaden San Gimignano. Där känns det som om tiden stått stilla sedan 1300-talet. Vi insuper stadens unika atmosfär, äter lunch på egen hand och provar kanske deras "världsmästarglass". På hemvägen mot hotellet provas vin på vingården Il Palagetto. Middag på Le Terre Rosse. Transport ca. 1 mil.

Dag 4:

Efter frukost når vi inom en timma den berömda medeltida staden Siena. Vi får tid att studera den välbevarade gotiska arkitekturen och äta lunch på valfritt ställe. Sen fortsätter vi mot sydost och installerar oss lantligt ett stenkast från mytomspunna Montepulciano. Efter några timmars vila kör vi  till närbelägna vingården St. Anna. Här är det mor och två döttrar som regerar. Vi njuter av en måltid som består av fyra viner i kombination med områdets lokala mat. Transport ca. 11 mil.

Dag 5:

Efter frukost bär färden av mot Pienza. Denna medeltida stad är belägen på en klipphylla. Vi strövar runt i staden, shoppar eller bara njuter av den magnifika utsikten. Vi äter egen lunch för att sedan återvända till Il Greppo för vinprovning. Där provar vi olika årgångar av det ädla vinet Vino Nobile di Montepulciano.  Det räknas till ett av Italiens bästa viner. Det blir en stunds vila eller kanske ett dopp i poolen innan dagen avslutas med middag på Il Greppo. Transport ca. 6 mil.

Dag 6:

Efter frukost lämnar vi Toscana och far norrut. Vi stannar utmed vägen och äter lunch på egen hand. Dagens slutmål är Aostadalen som ligger insprängt mellan alptopparna. Vi provar vin på familjeägda vingården Lo Triolet och övernattar på Hotel Ruitor. Dagen avslutas med gemensam middag. Transport ca. 60 mil.

Dag 7:

Efter frukost startar vi färden  mot Alsace och vi reser genom det mäktiga franska alplandskapet.  Det blir egen lunch utmed vägen och på eftermiddagen är vi framme i den trivsamma byn Andlau i Alsace. Här ska vi stanna i två nätter på Hotel Kastelberg. Det blir tid till sightseeing bland medeltida hus och trånga gränder. Första kvällen äter vi typisk Alsacemiddag. Transport ca. 49 mil.

Dag 8:

Vi får lov att sova ut och äta sen frukost. På förmiddagen går bussen till den pittoreska vinbyn Equisheim. Sightseeing och egen lunch hinns med innan vi avnjuter en spännande vinprovning hos Josef Gruss, Equisheim. Tillbaka på hotellet laddar vi inför kvällens supé. Transport ca. 10 mil.

Dag 9:

Vid 8-tiden lämnar vi Alsace, korsar floden Rhen och kommer in i tyska Baden. Fika och lunch utmed vägen. Vi övernattar strax söder om Hamburg, och där bjuds vi på avskedsmiddag. Transport ca. 70 mil.

Dag 10:

Vi satsar på att komma iväg kl. 08.00 för vidare färd mot färjan Puttgarden-Rödby. Efter 20 mil i Danmark är vi framme vid färjan Helsingör- Helsingborg. Drygt 4 timmar senare, med paus för egen middag, bör vi vara tillbaka i Stenstorp vid 20.00-tiden. Transport ca. 70 mil.

 

 

 

Resfakta

Pris: 15.900:-/person med del i dubbelrum, enkelrumstillägg, 2.000:-.

OBS! När ni betalar in anm. avg., skicka in kopia på era pass till Stenstorps Buss via mejl eller brev.

I priset ingår: Transfer till Landvetter, flygbiljett, bussresa i modern helturistbuss, färjor, väg avg., nio övrenattningar på tre/fyrstjärniga hotell med halvpension exkl. dryck, (frukost, 9 middagar), 5 vinprovningar, samt Anna Rudhs och Bo Högbergs tjänster.

Valutakursen är satt utifrån 1 EUR = 10,20 SEK.

Sker valutaförändringar uppåt eller neråt kommer justering att ske. Den aktuella kursen fastställs en månad före avresa.

Enoteca Gärdstorp är ansvarig arrangör av denna resa och har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet