När resan betyder lika mycket som resmålet!

Normandie-tag

Normandie/Champagne/Mosel 1 - 11 september

Vi reser till Normandie där historiska händelser gjort avgörande avtryck på utvecklingen i Europa. Landstigningen av de allierades trupper innebar att nazismen försvagades. Invasionen från Sovjetunionen stoppades upp och stora delar av Europa hamnade därmed inte bakom järnridån. De normandiska trupperna vann slaget vid Hastings år 1066 och normanderna tog därmed makten i England. Vi smakar ost från Normandie och provar Calvados.

Guide är Brita Planck som är historiker och känd från TV4:s program Min historiska pojkvän där Brita deltagit som sakkunnig.

Vi bor fyra nätter i den historiska staden Bayeux och fortsätter till staden Reims, Champagne en natt. Där provar vi högklassig champagne innan vi drar österut mot staden Verdun där första världskrigets längsta slag stod. Färden går vidare mot Moseldalen där vi bor två nätter. Vi färdas längs den ringlande floden och provar vin från de branta sluttningarna som sluttar ner mot floden.

Program

Dag 1, torsdag 1 sep.

Resan startar i Göteborg vid Tysklandsterminalen där båten till Kiel avgår. Där möter Brita Planck upp och visar er tillrätta. Båten avgår kl. 18.45, och väl ombord blir ni tilldelade en sovhytt. Middag finns att beställa på båten.

Dag 2, fredag 2 sep.

Efter egen frukost anländer båten till Kiel kl. 09.15. Ni tar er till tågstationen i Kiel för att stiga på tåget som avgår mot Paris. Väl framme i Paris checkar ni in på hotell nära airport Charles de Gaulle.

Dag 3, lördag 3 sep.

Efter frukost ansluter ni till den andra gruppen som flyger till Paris. Stenstorps Buss möter upp med ert bagage på Charles de Gaulle tidig förmiddag för att hämta upp hela gruppen. Vid lunchtid anländer vi till Hotel Churchill, Bayeux. Frampå eftermiddagen tar Brita Planck oss runt i denna historiska stad och dagen avslutas med gemensam middag på hotellet. Transport ca. 27 mil.

Dag 4, söndag 4 sep.

Efter frukost beger vi oss till Omahastranden där amerikanarna landsteg den 6 juni 1944. Brita visar de tyska befästningarna som orsakade sådan förödelse för de amerikanska trupperna under landstigningen. Därefter besöker vi den amerikanska krigskyrkogården. Vi äter lunch på restaurangen La Sapiniere, och far sen vidare till Pointe du Hoc där vi hissnar över de höga klipporna där amerikanska soldaterna klättrade upp D-dagen. Tillbaka i Bayeux får vi egen tid med egen middag. Transport ca. 4 mil.

Dag 5, måndag 5 sep.

Denna dag är fri från program. För den som vill hjälper Brita till med aktiviteter. Vi kanske besöker museet med Bayeuxtapeten eller museet för slaget om Normandie. Den som vill kan ströva fritt i den lilla staden, där finns allt från trevliga serveringar till shopping och inte minst en fantastisk katedral. Dagen avslutas med middag på hotellet. Transport 0 mil.

Dag 6, tisdag 6 sep.

Efter frukost besöker vi Pegasusbron som var det första som erövrades under natten till 6 juni. Vi besöker museet som skildrar "Operation Deadstick", den brittiska planen att snabbt säkra de viktiga broarna. Vi åker vidare till Beuvron-en Auge, en förtjusande by med korsvirkeshus. Där äter vi gemensam lunch, besöker den lokala saluhallen eller tittar på konsthantverk. På eftermiddagen är det dags för calavadosprovning hos familjen Dupont. De har även spännande ostar och charkuterier. Dagen avslutas med egen middag i Bayeux. Transport ca. 14 mil.

Dag 7, onsdag 7 sep.

Efter frukost lämnar vi Bayeux och far österut. Efter någon timma är vi framme i byn Giverny, där den berömde konstnären Claude Monet bodde och verkade. Vi gör ett stopp för att besöka Monets trädgård som är känd inte minst för att konstnären därifrån hämtat många motiv till sina målningar. Vi äter egen lunch i byn innan vi far vidare mot staden Reims som är känd för sin katedaral. Vi checkar in på Campanile Reims Centre Cathedrale och avlutar dagen med gemensam middag. Transport ca. 42 mil.

Dag 8, torsdag 8 sep.

Efter frukost besöker vi champagnehuset Bonnet Ponson för provning av deras exklusiva utbud av champagne. Vi äter lunch utmed vägen mot Verdun. Väl där besöker vi Fort Douaumont och Brita berättar om det längsta och mest blodiga slaget under första världskriget. vi fortsätter österut mot Moseldalen där vi checkar in på hotell i staden Trier. Dagen avslutas med gemensam middag på hotellet. Transport ca. 33 mil.

Dag 9, fredag 9 sep.

Efter frukost besöker vi Bernkastel-Kues som är berömt för sina medeltida korsvirkeshus. I den lilla staden finns det mest välsorterade vinhuset för den som önskar fördjupa sig i Moselvinets skilda karaktärer. Vi äter egen lunch i staden och sedan bär färden till Weingut Arthur Melsheimer vars anläggning är inrymd i ett före detta kloster. Vi provar deras välsmakande viner och bussen tar oss tillbaka till hotellet. Dagen avslutas med  gemensam middag. Transport ca. 6 mil.

Dag 10, lördag 10 sep.

Efter frukost startar färden mot norr. Vi stannar utmed vägen för egen lunch och sen eftermiddag når vi fram till Hotel Park Inn by Radisson, Lübeck. Där avslutas dagen med avskedsmiddag. Transport ca. 65 mil.

Dag 11, 11 sep.

Vi satsar på att komma iväg kl. 08.00 för vidar färd med färjan Puttgarden-Rödby. Efter 20 mil i Danmark är vi framme vid färjeförbindelsen Helsingör-Helsingborg. Med Paus för egen middag bör vi vara tillbaka i Stenstorp vid 20.00-tiden. Transport ca. 66 mil.

 

 

Resfakta

Pris: 18.800:-/person med del i dubbelrum, enkelrumstillägg, 3.000:-.

I priset ingår: Båtbiljett Göteborg-Kiel, hytt ombord, tågbiljett Kiel-Paris, 1 hotellnatt med frukost i Paris, busstransport under resan i modern helturist buss, 8 övernattningar med frukost i tre/fyrstjärniga hotell, 6 middagar. 2 luncher, 2 inträden, 1 calvadosprovning, 2 vinprovningar, guide Brita Planck och reseledare Bo Högbergs tjänster.

Valutakurs: 1 EUR = 10,20 SEK.

Enoteca Gärdstorp är ansvarig arrangör för denna resa och har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

FULLT!

Powered by Travelize