När resan betyder lika mycket som resmålet!

Ett levande lantbruk

Ett levande lantbruk

Ett levande lantbruk med 400 års erfarenhet. Gärdstorp är beläget i det vackra platålandskapet, strax utanför Falköping. En miljö som människan uppskattat sedan långt tillbaka: redan för 9.000 år sedan kom de första bosättarna till Falbygden. Idag påminner traktens världsunika megalitgravar om människans första tid på Falbygden. På gården finns lämningar från tidigare människors liv. Framför gården utplacerat på en åker finns en stor fyrkantig sten full med skålgropar som i folktron kallas älvkvarn där männsikorna offrade delar av spannmnål. Gärdstorp har ett gediget förflutet. Kartdokument daterade så långt tillbaka som på 1600-talet vittnar om en verksam gård. Ett stort antal fornfynd som gjorts på gårdens marker vittnar om områdets historiska betydelse.

Gården nutida historia tog sin början när Gustaf och Charlotta Högberg samlade tre gårdar till en och byggde det nuvarande bostadshuset. Detta var cirka 1850 och därefter har ytterligare fyra generationer drivit gården. Nu har den övertagits av Gustaf Högberg och Linn Frendberg.

Idag bidrar gårdens 40 ekologiska dikor till en levande landsbygd och gårdens ägare, driver jord- och skogsbruket vidare i samma anda som de förfäder som en gång började odla marken på Gärdstorp. 2006 stod Enoteca Gärdstorp klart för invigning och en ny era tog sin början. I takt med att intresset för Italien ökade bland gästerna började Enoteca tillsammans med Stenstorps Buss att organisera vin- och temaresor till Italien. För Bo och Margareta Högberg är det viktigt att kunna investera på ett sätt som bidrar till en bättre miljö och resurshushållning, 2010 investerade företaget i vindkraft.

Vårt koncept

Vårt koncept

Vårt intresse för vin har under åren gett oss upplevelser som vi nu vill presentera för andra. Otaliga upptäcktsresor, framförallt till Italien, har lett oss till ”smultronställena” på den italienska landsbygden.

Vi har etablerat kontakter med flera små vinproducenter vars produkter fallit oss i smaken. Nu kan vi dela med oss av våra italienska upptäckter här hemma på Falbygden: på Gärdstorp har vi låtit uppföra ett enotek med genuin och trevlig miljö.

På Falbygden finns ett utpräglat intresse för det italienska konceptet ”Cittaslow” och dess målmedvetna arbete med slowfood. Det innebär att Falbygden kan bjuda på ett delikat ”bord” av närproducerad mat och att Enoteca Gärdstorp kan servera en kulinarisk upplevelse byggd på färska råvaror av högsta kvalitet.

I vår filosofi finns ingen plats för stress. Men gott om plats för god, sund mat och trevliga upplevelser.

Sov gott i omgivningarna runt Gärdstorp Om du kommer långväga ifrån hjälper vi dig gärna med boendet. Du väljer själv mellan hotell, kurort, herrgårdsmiljö och vandrarhem – det mesta finns i närheten. Vi ordnar med bokningen och din resa mellan boendet och Enoteca Gärdstorp.

Skapa din egen vinupplevelse

Skapa din egen vinupplevelse

I vårt enotek erbjuder vi möjligheten att skräddarsy din egen upplevelse. Tillsammans med oss kan du komponera din egen mat & vinmeny. Vi serverar måltider influerade av det italienska köket och självfallet bistår vi dig med rådgivning i valet av viner. Vi tar emot sällskap på fem till tjugo personer och vi ordnar med intressanta temakvällar där du och ditt sällskap får lära er mer om vinodling etc. Gemensamt för alla våra koncept är att vinet står i centrum, och att du ska bli en upplevelse rikare.

Våra gårdsdruvor

Våra gårdsdruvor

De faser ett vin genomgår från odling till att det färdiga vinet korkas upp, påverkas av många faktorer. På vår lilla vingård kan du ta del av det som påverkas av odlingstekniken, mikro-meso-makroklimat och terroir m.m . Vi har en mindre odling med druvor som tål vårt hårdare klimat – i huvudsak östeuropeiska druvsorter som vi använder som bordsdruvor. Druvorna vi odlar är: Don Muscat, Zalas Perle, Reform, Zilga, Spulga Merlot och Cabernet Franc.

Det fanns inget som matchade sökkriterierna!
Powered by Travelize